Kulinarne migawki z Azji
poniedziałek, stycznia 04, 2016
We wrześniu tego roku wybrałam się na wyczekiwaną wycieczkę na kontynent azjatycki (chwała portalom z tanimi lotami). Udało mi się odwiedzić Singapur, Hong Kong i Bali, a także małą należącą do Indonezji wyspę Nusa Lembongan. O tym, że Azja Południowo-Wschodnia jest rajem dla tzw. foodie nikogo chyba nie trzeba przekonywać. Wybrałam kilka najciekawszych zdjęć tamtejszych smakołyków, które znajdziecie poniżej.
1. Kawałek ciastka o smaku zielonej herbaty i czerwonej fasoli z popularnej w Hong Kongu sieciówki Kee Wah. 2. Napój z gniazdem jadalnym składającym się z (!) wydzieliny gruczołów ślinowych ptaków zwanych salanganami. Brzmi dziwnie, smakuje ciekawie. 3. Ciasteczka, których nazwy niestety nie jestem w stanie rozszyfrować.
4. Xiaolongbao czyli pierożki z zupą w lokalu sieci Din Tai Fung w Hong Kongu. Jest to prawdopodobnie jedna z najtańszych restauracji z gwiazdką Michelin na świecie (w Hong Kongu aż dwie restauracje sieci Din Tai Fung mogą się nią pochwalić). 5. Nasi campur (indonezyjski/malajski: "mixed rice") czyli indonezyjski ryż z różnymi dodatkami. 6. Japońskie słodycze znalezione w Hong Kongu.
7. Napój z tamaryndowca, mi bardzo smakował, ale mojemu towarzyszowi podróży nie przypadł do gustu. 8. Sojowy napój o smaku naleśników bananowych. 9. Słodka zupa z kolokazją jadalną (ang. taro) i melonem na deser w Din Tai Fung.
10. Napój z jęczmienia i cytryny, smaczny! 11. Laksa czyli azjatycka zupa z dodatkiem mleczka kokosowego, pasty curry, ugotowanego jajka i tofu. Ta na zdjęciu prawdopodobnie nie wygląda zbyt apetycznie, ale smakowała świetnie. 12. Mieszkańcy Hong Kongu przepadają za japońskimi przekąskami. Tutaj popularne chrupki o smaku kurczakowym.
0 komentarze