Ciasto czekoladowe z figami

sobota, października 10, 2015

Zwykle staram się nie powtarzać już raz wypróbowanego przepisu, żeby testować jak najwięcej proporcji i połączeń smakowych. Wyjątek robię dla tych wypieków, które cieszyły się sporym powodzeniem wśród degustatorów. Tak było właśnie z tym ciastem. Przygotowałam je na urodziny mojego brata miesiąc temu i dziś zrobiłam po raz kolejny. Ciasto jest bezglutenowe, a jeśli pominiemy polewę z serka kremowego, będzie też bezmleczne.

Jakby tego było mało, czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli (z książki "Nigella ucztuje") jest bajecznie proste w wykonaniu. Wszystkie składniki należy zblendować na jednolitą masę i włożyć do piekarnika na nieco ponad godzinę. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, przygotujmy samo ciasto i posypmy je cukrem pudrem. Będzie smakowało równie pysznie, jak z dodatkiem kremu i owoców.

Proponowana polewa z serka kremowego jest nieco mniej słodka niż ta, którą zwykle dekorujemy ciasto marchewkowe. Wielbiciele słodkości mogą dodać pół szklanki cukru pudru więcej, ja jednak polecam zostawić ilość podaną w przepisie.




Czekoladowe ciasto Nigelli z figami
ciasto czekoladowowo-pomarańczowe • polewa z serka kremowego • pieczone figi


Ciasto (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
1 duża pomarańcza (najlepiej bez pestek, sprawdzi się tu popularna odmiana "Navel" z charakterystycznym "pępkiem")
6 jajek
200 g zmielonych migdałów (można użyć zmielonych orzechów laskowych)
250 g cukru
50 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Polewa z serka kremowego:
200 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak)
120 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
50 g miękkiego masła

Pieczone figi:
6 fig
3 łyżki melasy z granatów
3 łyżki ciemnego cukru muscovado
2 gałązki tymianku (użyłam suszonego, bo tylko taki udało mi się dostać)
szczypta soli
skórka z jednej pomarańczy (3 długie paski obcięte obieraczką, pozostała skórka starta na tarce o małych oczkach posłuży do dekoracji)

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
tymianek do dekoracji (użyłam rozmarynu, bo tylko jego znalazłam w sklepie)


Pieczone figi

Figi dokładnie umyć i osuszyć, usunąć ogonki, przekroić na pół. W misce wymieszać melasę, sok z cytryny, łyżkę cukru muscovado, łyżkę wody, paski skórki pomarańczowej, tymianek i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, dodać figi i odstawić do zamarynowania na pół godziny.

Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 200 stopni. Figi wyciągnąc z marynaty i ułożyć ciasno obok siebie w małej blaszce rozcięciem do góry. Posypać pozostałym cukrem muscovado. Piec przez około 10 minut lub aż cukier na wierzchu fig się skarmelizuje.

Polewa z serka kremowego

Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem waniliowym i przesianym cukrem pudrem. Dodać serek kremowy i miksować aż do połączenia. Przechowywać w lodówce.

Ciasto

Pomarańczę dokładnie umyć, włożyć do rondla z pokrywką. Rondel napełnić wodą, przykryć i zagotować. Gotować pomarańczę do miękkości, ok. 1,5 - 2 godzin. Po ugotowaniu wystudzić, usunąć ogonek i ewentualne pestki.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, góra-dół, bez termoobiegu. Okrągłą formę o średnicy 17 cm wysmarować masłem.

Zblendować całą pomarańczę (łącznie ze skórką) na gładką pulpę. Dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta, zblendować. Ciasto wlać do formy, piec przez 80 minut. Jeśli po godzinie ciasto będzie bardzo przypieczone na górze, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu patyczek włożony w ciasto powinien wychodzić suchy i nieoblepiony ciastem.

Ciasto i figi całkowicie wystudzić. Posmarować wierzch ciasta polewą z serka kremowego, wyłożyć figi. Udekorować tymiankiem, startą skórką pomarańczową i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!




Zobacz też

0 komentarze

Popularne posty

Polub na Facebooku

Flickr