Ciasto z wiśniami i domowym marcepanem
czwartek, września 10, 2015
Dzisiejsze ciasto przypominało mi inny przepis autorstwa małżeńskiego duetu z restauracji Honey&Co, gdzie jedną z głównych ról odgrywał kokos. Poniższy przepis znalazłam na stronie internetowej magazynu Delicious i chociaż w planach miałam ciasto czekoladowe, musiałam odłożyć je na później. W tym przepisie zamiast kokosa pojawił się dodatek marcepanu, który w połączeniu z wiśniami i pistacjami radzi sobie równie dobrze. Pistacje mogą trochę wymykać się podczas jedzenia, ale można temu nieco zapobiec drobniej je siekając i wysypując na masę przed włożeniem do piekarnika.
Z poniższego przepisu na marcepan wychodzi go więcej niż wymagane jest w przepisie. Aby zrobić tylko tyle marcepanu, ile jest potrzebne, można zmniejszyć ilość składników trzykrotnie. Polecam jednak zrobić ilość zawartą w przepisie, bo na pewno przyda się w innych przepisach, a smakuje zdecydowanie lepiej niż sklepowy. Marcepan dobrze przechowuje się w zamrażarce i może tam bezpiecznie spędzić nawet 3 miesiące.
Ciasto z wiśniami i marcepanem
ciasto ucierane • domowy marcepan • wiśnie • pistacje • syrop pomarańczowy
Ciasto:
225 g masła (w temperaturze pokojowej)185 g cukru
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
4 jajka (rozmiar "L")
150 g mąki
100 g mielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
300 g wiśni lub czereśni
Prosty domowy marcepan:
200 g obranych migdałów (lub np. płatków migdałowych)
200 g cukru pudru
białko jaja
pół łyżeczki wody różanej
Syrop pomarańczowy:
sok z 1 pomarańczy
odrobina wody z kwiatu pomarańczy
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
50 g pistacji
cukier puder
Marcepan
Do misy blendera włożyć wszystkie składniki marcepanu. Blendować aż stworzy się dosyć zwarta masa. Wyciągnąć z blendera, uformować wałek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przed użyciem.
Syrop
Wszystkie składniki na syrop włożyć do małego rondelka, podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Ciasto
Okrągłą formę o średnicy 20-23 cm z wyciąganym dnem nasmarować masłem (spód i boki), wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 170 stopni (góra - dół, bez termoobiegu).
Wiśnie (czereśnie) pozbawić pestek, przekroić na pół, obtoczyć w mące. Marcepan pokroić w kostkę o krawędzi ok. 1 cm, obtoczyć w mące. Wymieszać przesianą mąkę, mielone migdały, sodę i proszek do pieczenia. W dużej misce utrzeć masło z cukrem i skórką cytrynową za pomocą miksera aż stanie się jasne i puszyste (ok. 3 - 5 minut). Jedno po drugim dodawać jajka, dopiero kiedy poprzednie dokładnie wmiesza się w masę. Połączyć z mąką i pozostałymi sypkimi składnikami za pomocą szpatułki.
Na koniec delikatnie wmieszać wiśnie i marcepan. Wyłożyć masę do formy. Na wierzchu umieścić pozostałe wiśnie i marcepan, powtykać w masę tak, by wciąż znajdowały się przy górej powierzchni. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 50 - 60 minut. Ciasto powinno być sprężyste przy naciskaniu palcem, a włożony patyczek powinien wychodzić nieoblepiony surowymi kawałkami. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać na wierzchu, przykryć folią aluminiową, ale dopiero po ok. pół godziny pieczenia. Wcześniejsze otwarcie piekarnika może skutkować opadnięciem ciasta.
Po upieczeniu odczekać ok. 5 minut, następnie ponakłuwać wierzch ciasta widelcem i polać syropem. Zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać siekanymi pistacjami i oprószyć przesianym cukrem pudrem.
Smacznego!
0 komentarze