Tort bananowy z masłem orzechowym
poniedziałek, września 07, 2015Spośród tysiąca pomysłów, jakie miałam na wypatrzone we wrocławskiej Hali Targowej bardzo dojrzałe banany, trzeba było zdecydować się na jeden. Najlepiej zanim jeszcze przestaną być zdatne do czegokolwiek. Początkowo miał to być zwykły chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl zmodyfikowanego przez Elizę z White Plate (pozbawiła go części cukru). Potem jednak stwierdziłam, że w spiżarce jest jeszcze trochę masła orzechowego z poprzedniego ciasta.
Zwiększyłam proporcje na chlebek bananowy (o 50%), upiekłam go w okrągłej formie, a całość przełożyłam kremem z masła orzechowego i dżemem porzeczkowym. Na koniec to wszystko posypałam karmelowym popcornem. I to właśnie ten karmelowy popcorn okazał się dodatkiem dosyć kontrowersyjnym. W bezpiecznej wersji karmelowy popcorn można zastąpić solonymi orzeszkami ziemnymi w karmelu.
Tort bananowy z masłem orzechowym
ciasto bananowe • krem z masła orzechowego • warstwa dżemu porzeczkowego • polewa czekoladowa • karmelowy popcorn
Ciasto bananowe:
6 dojrzałych bananów
2 jajka
113 g masła
225 g brązowego cukru
opakowanie cukru z wanilią (10 g)
225 g mąki
2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
Krem z masła orzechowego:
150 g masła
300 g masła orzechowego
200 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Karmelowy popcorn:
50 g ziaren kukurydzy (w wersji alternatywnej 200 g niesolonych orzeszków ziemnych)
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli
80 g masła
100 g brązowego cukru
2 łyżki złocistego syropu (golden syrup) lub miodu lub 2 łyżeczki wody
1/4 łyżeczki sody
Polewa czekoladowa:
175 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g czekolady z 75% kakao i 50 g "standardowej" gorzkiej)
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka złocistego syropu (golden syrup)
Krem z masła orzechowego:
150 g masła
300 g masła orzechowego
200 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Karmelowy popcorn:
50 g ziaren kukurydzy (w wersji alternatywnej 200 g niesolonych orzeszków ziemnych)
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli
80 g masła
100 g brązowego cukru
2 łyżki złocistego syropu (golden syrup) lub miodu lub 2 łyżeczki wody
1/4 łyżeczki sody
Polewa czekoladowa:
175 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g czekolady z 75% kakao i 50 g "standardowej" gorzkiej)
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka złocistego syropu (golden syrup)
Dodatkowo:
ok. 230 g dżemu porzeczkowego
Masło do wysmarowanie blaszki
Mąka do obsypania blaszki
ok. 230 g dżemu porzeczkowego
Masło do wysmarowanie blaszki
Mąka do obsypania blaszki
Ciasto bananowe
Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra - dół, bez termoobiegu). Masło rozpuścić, odstawić do lekkiego wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Jajka roztrzepać. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, dodać rozpuszczone masło, jajka, cukier, wymieszać. Dodać mąkę z sodą i solą, dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy, piec przez około 85 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbyt rumienić na wierzchu, przykryć folią aluminiową. Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy, nieoblepiony ciastem. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia, przekroić na 3 równe krążki.
Karmelowy popcorn
W przypadku przygotowywania orzeszków należy przejść od razu do gotowania karmelu. W dalszych krokach należy postępować podobnie jak w przypadku popcornu.
Do garnka wlać łyżkę oleju, wrzucić trzy ziarna kukurydzy, przykryć pokrywką. Podgrzewać na małym - średnim ogniu aż 3 włożone ziarenka pękną. Wsypać pozostałe ziarna i od razu nałożyć pokrywkę. Podgrzewać do czasu aż pękanie ziaren ustanie, potrząsając co jakiś czas garnkiem. Wysypać na talerz, wybrać ziarna, które nie pękły lub zbyt się przypiekły.
Dużą blaszkę (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 120 stopni (góra - dół, bez termoobiegu). W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło ze złocistym syropem (lub miodem, lub wodą). Dodać cukier. Gotować przez 4 - 5 minut, mieszając, aż karmel przybierze bursztynowy kolor (im dłużej będziemy gotować, tym twardszy będzie potem karmel). Ściągnąć z kuchenki, dodać sodę (karmel się spieni), dokładnie wymieszać. Gotowy karmel dokładnie połączyć z popcornem, wyłożyć na blaszkę. Posypać solą. Podpiekać przez około 30 minut, mieszając co około 10 minut.
Polewa czekoladowa
Czekoladę rozpuścić z masłem i złocistym syropem w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej. Odłożyć do lekkiego wystudzenia, tak by wciąż dało się ją rozprowadzać.
Krem z masła orzechowego
Masło orzechowego ubijać z masłem przy pomocy miksera. Ubijając, stopniowo dodawać cukier puder. Pod koniec dodać mleko.
Złożenie
Położyć na podstawce pierwszy krążek. Na brzegu spodu zrobić z kremu krawędź o grubości ok. 3 centymetrów i wysokości 1 centymetra. W środku posmarować połową dżemu porzeczkowego. Przykryć drugim krążkiem, przełożyć go tak jak pierwszy. Nałożyć ostatnią warstwę. Obłożyć górę i boki kremem. Włożyć do lodówki na co najmniej na pół godziny, by tort schłodził się i stężał. Wyciągnąć, oblać polewą czekoladową, wyrównując szpatułką. Podczas wyrównywania przesuwać polewę na krawędź tortu, by spłynęła po jego boku.
Smacznego!
0 komentarze