Sernik dyniowy na spodzie Speculoos

poniedziałek, października 26, 2015

Z Anią znamy się jeszcze z czasów podstawówki. Kiedy jakiś czas temu mieszkała w Poznaniu, a ja wpadałam z wizytą, zwykle lądowałyśmy w bistrze Kwadrat. Obowiązkowym punktem wizyty był kawałek ciasta o wdzięcznie brzmiącej nazwie "Porzeczkowy Spekulant". Sądząc po opiniach krążących w internecie, to popisowy deser tego wegańskiego przybytku. Torcik ten oprócz śmietankowego kremu i porzeczek, zawierał warstwę kremu o smaku ciasteczek Speculoos, która najbardziej zapadła mi w pamięć. Speculoosy zupełnie przypadkiem wpadły mi w oko podczas sernikowych zakupów i od razu postanowiłam wykorzystać je jako spód. Z powodzeniem można zastąpić je np. ciasteczkami imbirowymi albo zwykłymi digestive'ami, ale zdecydowanie polecam poszukać właśnie Speculoosów. We Wrocławiu znalazłam je w Almie pod nazwą Biscoff (firma Lotus).



Sernik dyniowy na kruchym spodzie Speculoos
spód z ciasteczek Speculoos • warstwa sernika dyniowego • warstwa śmietany


Spód:
250 g ciasteczek Speculoos (firma Lotus sprzedaje je pod nazwą Biscoff)
80 g masła

Masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
800 g twarogu na sernik (polecam "Mój Ulubiony")
200 g serka kremowego, śmietankowego (typu Philadelphia)
3 jajka
3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
190 g cukru
425 g puree z dyni (sprawdzi się tu np. dynia Hokkaido)
2 łyżki soku z cytryny

Polewa ze śmietany:
200 g śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru


Spód z ciasteczek Speculoos

Ciasteczka zmielić na piasek w blenderze. Masło rozpuścić i połączyć z ciasteczkami. Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając jego krawędzie poza obręcz. Równo wylepić spód formy masą z ciasteczek, włożyć do lodówki na pół godziny.

Masa serowa i warstwa śmietany

Piekarnik nagrzać do 170 stopni, góra-dół, bez termoobiegu. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, odłożyć. Wszystkie składniki masy serowej włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać trzepaczką. Nie ubijać masy, żeby jej zbyt nie napowietrzyć (sernik wyrośnie i opadnie, co może spowodować powstanie pęknięcia w środku). Wylać masę na schłodzony spód z ciasteczek. Piec przez około 80 minut. Gotowy sernik po lekkim potrząśnięciu powinien zachowywać się jak galaretka, środek nie może zbyt "pływać".

Na upieczony sernik wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować, zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku. Wyciągnąć sernik i całkowicie wystudzić. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Smacznego!


Zobacz też

0 komentarze

Popularne posty

Polub na Facebooku

Flickr